wybierz kategorię:

- wszystkie

Dom pn-pd

 
 
 

Obecne położenie domu w cieniu lasu, powodowało duży dyskomfort domowników, wiecznie zacieniony i chłodny taras, a także źle doświetlone wnętrze domu. Dodatkowo budynek był bardzo zamknięty na otoczenie, posiadał nieliczne okna, a jego układ funkcjonalny całkowiecie rozmijał się z potrzebami właścicieli.

 
 
 

Nowe wytyczne projektowe stawiały za cel główny maksymalne widokowe otwarcie budynku na otoczenie, potraktowanie tarasów jako integralnej części domu, a także zaproponowanie komfortowego podziału funkcjonalnego domu odpowiadającego rodzinie 2 + 2. Zaproponowany przez nas projekt uwzględniał rozbudowę domu w kierunku doświetlonej części działki, stowrzenie dwóch tarasów (północnego i południowego) zapewniających komfort zarówno zimą, jak i latem. Staraliśmy się maksymalnie przeszklić budynek, tak aby stał się w niektórych miejscach transparentny, gdyż domownicy bardzo dużo czasu spędzają w ogrodzie. Uporządkowaliśmy strefowanie wewnątrz, zapewniając komfort wszystkim mieszkańcom. Dodatkowo zrezygnowaliśmy z mało ustawnego poddasza, projektując rozłożysty dom parterowy.