wybierz kategorię:

- wszystkie

Polski instytut
w Bratysławie

 

Polski MSZ ogłosił zamknięty konkurs na projekt modernizacji wnętrza siedziby Polskiego Instytutu w Bratysławie. Konkurs ten wygraliśmy i przedstawiamy efekty naszej polsko – słowackiej współpracy.

Z uwagi na dość trudny charakter wnętrza, będący w większości pod ochroną konserwatorską, zmuszeni byliśmy do bardzo delikatnych interwencji wewnątrz budynku. Niezwykle charakterystycznym elementem były ściany obłożone marmurem, które z jednej strony nadawały wnętrzu bardzo elegancki charakter, a z drugiej stanowiły problem przy próbie ekspozycji obrazów, jak na przykład miało to miejsce w przestrzeni galerii.

Główne wytyczne projektowe obejmowały wizualne uporządkowanie przestrzeni, wyraźne wydzielenie strefy wejściowej, recepcji, biblioteki, galerii oraz sali konferencyjnej, poprawę identyfikacji wizualnej oraz zwiększenie powierzchni wystawienniczej (w zakresie ścian).

Kolejnym bardzo istotnym aspektem naszej pracy, było wizualne i mentalne otwarcie Instytutu na potencjalnego gościa. Wraz z obecną Panią Dyrektor Instytutu próbowaliśmy przekształcić dość skostniałą jednostkę, w atrakcyjne miejsce spotkań kulturalno – towarzyskich, obecne na mapie Bratysławy. Postanowiliśmy wykorzystać bardzo dobrą lokalizację obiektu (tuż przy ruchliwym placu miejskim) oraz dużą ilość witryn, do ekspozycji tego co w Instytucie najciekawsze, zachęcając tym samym przechodniów do wejścia i skorzystania z szerokiej oferty kulturalnej.